Pasning af hæk

HEGN/HÆK/HAVELÅGE

Det er midlertidigt tilladt (dvs. indtil bøgehækken vokser op) at opsætte naturhegn i pileflet.

Pileflet må kun sættes op i forbindelse med bøgehæk, og det er dermed bøgehækken, der skal kunne ses udefra. Bøgehækken skal ALTID passes af ejeren/lejeren – også selvom bøgehækken ikke kan ses inde fra huset.  Grundejerforeningen tilstræber, at området bliver bevokset med bøgehæk, og pileflet kun benyttes indtil hækken vokser op.

Pileflet skal have en højde på max 160 cm. Sættes midlertidigt pileflet op mod grønt område skal tilladelse indhentes i bestyrelsen. Det er ikke tilladt at opsætte en havelåge.

Det er kun tilladt at opsætte pileflet på en side af bøgehækken, og der skal være en afstand til bøgehækken på minimum 30 cm for at sikre, at bøgehækken kan udvikle sig. Pileflet skal (hvor det er tilladt) opsættes på den indvendige side af bøgehækken. Når bøgehækken er udviklet, da må pileflet nedtages igen, så bøgehækken fortsat udvikler sig.

Det er en god ide at blive enig med naboen om opsætning eller nedtagning af pileflet, før du går i gang.

Det er besluttet at bøgehækken skal have en max højde på 180 cm.

Det er hver enkelt beboers ansvar at passe bøgehækken, så den ikke går ud. Går en bøgehæk ud er det ejerens/lejerens ansvar at plante en ny bøgehæk snarest. Bøgehæk må ikke fjernes til fordel for et pileflet. Ødelagt pileflet skal udskiftes.

UKRUDT:

Det er meget vigtigt, at bøgeplanter holdes fri for ukrudt rundt om rødderne. Du kan bruge forskellige dækmaterialer som for eksempel bark, træflis, kakaoskaller eller granitskærver. Et sådant dæklag bevirker, at sollyset ikke når jorden og hindrer dermed at ukrudtsfrø spirer. Flerårigt ukrudt som mælkebøtter kvikgræs og skvalderkål kan ikke holdes nede med dækmaterialer, så det er vigtigt at fjerne alle rødder fra jorden, før du fylder tilbage i planterenden.

Bemærk at afdækning med flis kræver lidt kraftigere gødskning, da formuldings-processen bruger en del af kvælstoffet. Flis kan også mindske fordampningen af vand fra jorden og herved mindske udtørringen af planterne, når det bliver tørt.

BESKÆRING / KLIPNING AF HÆKKEN:

Bøgehæk skal først klippes, når den mangler ca. 20 cm i at nå den ønskede højde (i G/F Solsikkehusene er dette vedtaget at være 1,6 m).  Bøgehækken skal nemlig stå med én eller få stammer og lade sidegrenene give tætheden og fylden, modsat f.eks. Liguster, der skal have mange grene fra bunden og derfor gerne må klippes som mindre for at forøge tætheden.

Bøgehækken klippes, så den er smal foroven og bredere nedad, så også det nederste af hækken får lys. Herved undgår du, at hækken bliver åben og hullet for neden.

Klipning af BØGEHÆKKEN foregår normalt omkring Sct. Hans, eller eventuelt i starten af juni.  Du kan nøjes med at klippe hækken én gang årligt, men ønsker du en tættere hæk, kan du klippe tidligt – omkring midten af maj – og igen hen i august.

Er hækken blevet for bred, for bar forneden, eller er der huller i hækken, kan man klippe den kraftigt tilbage, om vinteren, omkring februar. Efter denne klipning ser hækken ofte meget miserabel ud. Vinterklipning er en fordel, for hurtigt at opnå en flot hæk igen. Når man reducerer toppen vil roden blive meget stærk og fremkalde kraftig vækst. Vinterbeskæringen bør følges op af gødskning ultimo marts og skal følges op med sommerklipning.

VANDING:

Bøgehæk er meget sårbar for både udtørring og det modsatte. Det betyder, at der skal vandes i rigelige mængder, når det er tørt – min. ½-1 minut pr. plante, når det er rigtig tørt. Man kan ikke vande for meget hvis dræningsforholdene er i orden, og det er meget bedre at vande godt igennem 2 gange om ugen end slatvanding, hvor kun det øverste af jorden bliver gennemfugtet, det vand vil fordampe hurtigere end plantes rødder når at få gavn af vandet.

Leave a Reply